Jaunumi

Kopš darbu uzsākšanas 2018. gada februārī, pilnsabiedrība "Inčukalns Eko" no Inčukalna Dienvidu dīķa ar ekskavatoriem ir izsmēlusi un pārstrādājusi sekundārajā kurināmajā vairāk nekā 9800 tonnas sērskābā gudrona, kas ir vairāk nekā plānots.

Sērskābais gudrons vispirms ar ekskavatoriem tiek izsmelts no dīķa. Pēc tam šim mērķim speciāli izbūvētā novietnē tas tiek neitralizēts, sajaucot ar neitralizācijas piedevām. Pēc neitralizācijas tiek sagatavots sekundārais kurināmais, samaisot neitralizētā gudrona masu ar koka skaidām un sasmalcinātu šķeldu. Sagatavotais kurināmais tiek transportēts uz SIA "Cemex" rūpnīcu Brocēnos, lai to izmantotu cementa ražošanai. Kopumā uz "Cemex" ir izvests sekundārais kurināmais vairāk nekā 10 500 tonnu apmērā, no tām sadedzinātas vairāk kā 6 700 tonnas.

Sanācijas darbu ietvaros tiek veikta gudrona emulsijas neitralizācija un izvešana uz SIA “Eko Osta” piesārņoto ūdeņu attīrīšanas iekārtām tālākai utilizācijai. Tāpat norisinās nepārtraukts virszemes, pazemes ūdeņu un gaisa monitorings. Uz vietas objektā patstāvīgi tiek veikta arī sekundārā kurināmā kvalitātes kontrole, lai sagatavotais kurināmais materiāls atbilstu "Cemex" kvalitātes prasībām.

"Projekta veiksmīgā virzība ir skaidrojama ar to, ka projekta sākuma fāzē esam veikuši rūpīgus izvēlēto sanācijas metožu testēšanas un aprobēšanas darbus, izmantojot vietēja mēroga izmēģinājumus, laboratoriskos pētījumus u.c. metodes.  Šie preventīvie pasākumi ļāvuši iegūt precīzu informāciju veiksmīgai projekta īstenošanai - tas nozīmē, ka mums izdevies   optimāli saplānot sanācijas jaudu, piedevu apjomu un citus resursus," uzsver Māris Kalniņš, pilnsabiedrības “Inčukalns EKO” projekta vadītājs.

Darbi norisinās arī Ziemeļu dīķī. Uz šo brīdi ir veikta smilts un gudrona maisījuma ekskavācija un nogāde pie operatora tālākai apstrādei un utilizācijai vairāk nekā 2 000 m3 apmērā. Ir noslēgusies piesārņoto pazemes ūdeņu sanācijas sistēmas izveide. 2018. gada nogalē tika uzsākta piesārņoto pazemes ūdeņu atsūknēšana un attīrīšana ar speciālām attīrīšanas iekārtām. Šobrīd izsūknēti vairāk nekā 7 000 m3 ar ķīmiskajām vielām piesārņoto ūdeņu. Tāpat kā Dienvidu dīķī, arī Ziemeļu dīķī norisinās nepārtraukts virszemes, pazemes ūdeņu un gaisa monitorings.

Projekta "Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābā gudrona dīķi" sanācija, II posms" (Nr.5.6.3./17/I/001) ietvaros līdz 2023. gada nogalei plānots atjaunot 2,5 ha zemes, kas aptver abu piesārņojuma avotu (gudrona dīķu) platību.

 

Plašāka informācija:

Kaspars Līcītis,

pilnsabiedrības "Inčukalns EKO"

sabiedrisko attiecību konsultants

Tālr.: 29660003

E-pasts: kaspars.licitis@gmail.com

  Inčukalna Dienvidu gudrona dīķis

Sagatavotā sekundārā kurināmā pārvietošana uz pagaidu noliktavu

Sekundārais kurināmais (gudrona masa pēc neitralizācijas un apstrādes - izdalās siltums)