Jaunumi

Naktī no 16.maija uz 17.maiju Valsts vides dienesta (VVD) Zvejas kontroles departamenta Jūras kontroles daļas Mobilās grupas inspektori veica zvejas kuģa pārbaudi Liepājas ostā. Tās laikā  inspektori atklāja, ka uz kuģa atrodas 18,950 tonnas nereģistrētas nozvejas.

Zvejas kuģa kapteinis elektroniskajā zvejas žurnālā bija deklarējis deviņas tonnas brētliņu un vienu tonnu reņģu. Savukārt inspektori, veicot nozvejas pārbaudi, konstatēja, ka uz kuģa atrodas ievērojami lielāks nozvejoto zivju daudzums - 26,055 tonnas brētliņu un 2,895 tonnas reņģu.

EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA (ES) 2016/1139 nosaka, ka attiecībā uz reņģu un brētliņu nozveju , pieļaujamā kļūda zvejas žurnālā reģistrētajos aprēķinos par uz kuģa paturēto zivju daudzumu kilogramos ir 10 % no kopējā daudzuma. Šajā gadījumā atšķirība starp zvejas žurnālā reģistrēto un reāli izkrauto nozvejas daudzumu bija 189,5%.

VVD ir uzsācis administratīvo lietvedību pret zvejas kuģa īpašnieku. Tā, kā uzņēmums jau iepriekš gada laikā ir ticis sodīts par zvejas noteikumu pārkāpumiem, par pagājušajā naktī konstatēto pārkāpumu, piemērojamā naudas soda apmērs ir no 700 eiro līdz 14000 eiro. Aprēķinot soda naudu, tiks ņemta vērā nereģistrētās nozvejas vērtība.

Iepriekšējais lielākais nereģistrētās nozvejas apjoms, ko pārbaudē konstējuši VVD inspektori, bija 2016. gada 24. augustā Ventspils ostā. Tad nereģistrētā nozveja bija 38,522 tonnas zivju. Pārkāpējam tika piemērots naudas sods 6355 eiro.