Jaunumi

2. un 3.jūnijā Valsts vides dienesta (VVD) Liepājas reģionālā vides pārvalde (RVP) saņēma liepājnieku sūdzības par to, ka O.Kalpaka ielas rajonā pagalmos esošās automašīnas ir ļoti noputējušas. Zvanītāji par iespējamo putekļu izcelsmi minēja kravu pārkraušanu ostā, tāpēc VVD Liepājas RVP inspektori devās pārbaudē.

 SIA LSEZ “Liepaja Bulk Terminal Ltd” birstošo kravu terminālim blakus esošajā teritorijā, arī dzīvojamo māju rajonā, vides inspektori konstatēja pagalmā novietoto automašīnu stipru noputējumu un pagalmu piegružojumu ar pelēcīgiem birstošo kravu pārkraušanas putekļiem. Pārbaudes laikā terminālī pārkraušanas darbi nenotika, taču, iepazīstoties ar ierakstiem kuģu kraušanas reģistrācijas žurnālā, tika noskaidrots, ka, naktī  no 1. uz 2.jūniju, kraujot cukurbiešu spraukumus kuģī, tuvumā esošās teritorijas ir piegružotas ar putekļiem.

Arī vakar, 3.jūnijā VVD Liepājas RVP saņēma informāciju no ostas tuvumā dzīvojošiem iedzīvotājiem par putēšanu uzņēmuma teritorijā. Pārbaudot teritoriju, VVD Liepājas RVP inspektori secināja, ka pūš Dienvidu vējš, tādējādi lielākā putekļu daļa nonāk jūras nevis dzīvojamo māju virzienā. Pārkraušanas darbi netika pārtraukti, bet uz VVD Liepājas RVP paskaidrojumu sniegšanai tika uzaicināts uzņēmuma pārstāvis. Viņš atzina, ka cukurbiešu spraukumu pārkraušanas laikā pastiprināti izdalās putekļi.

VVD Liepājas RVP uzdeva uzņēmumam turpmāk pievērst pastiprinātu uzmanību meteoroloģiskajiem apstākļiem un uzsākt darbu pie iekšējo pārkraušanas procedūru uzlabošanas. Uzņēmumam jāiesniedz detalizēts pārskats par plānotajiem uzlabojumiem un konkrētiem ieviešanas termiņiem.

Savukārt Veselības inspekcija norāda, ka sausā laikā sasmalcinātu cukurbiešu putekļi, kas  pastāvīgi paceļas gaisā, var kairināt iedzīvotāju  elpceļus, tomēr lielās putekļu daļiņas nogulsnējas apkārtējā vidē, uz apģērba, kā arī aizķeras deguna gļotādā un šķaudot tiek izvadītas, tāpēc ir relatīvi nekaitīgas.Veselībai bīstamākas ir sīkās daļiņas -  PM10 (diametrs mazāks par 10 mikroniem) un PM2,5 (izmērs mazāks par 2,5 mikroni), kas ar neapbruņotu aci nav redzamas, bet to ir grūti pateikt, cik liela daļa cukurbiešu  putekļos šajā gadījumā ir sīkās daļiņas.Cukurbiešu  putekļu nosēdumi ir salīdzinoši nekaitīgi, tomēr tie  ir vizuāli uzkrītoši un jebkurā gadījumā var radīt iedzīvotājiem fizisku diskomfortu, kā arī  putekļainā gaisā var rasties nevēlēšanās dziļāk ieelpot.Teorētiski,  ilgstoša un regulāra iedzīvotāju atrašanās putekļainā vidē  var vājināt plaušu ventilāciju un veicināt elpošanas orgānu saslimšanas, taču jāņem vērā, ka pārkraušanas process ir īslaicīgs un piesārņojums nav patstāvīgs.

Patlaban VVD Liepājas RVP apkopo materiālus, lai pret uzņēmumu uzsāktu administratīvo lietvedību par ostai pieguļošo teritoriju piesārņošanu.

VVD Liepājas RVP pateicas iedzīvotājiem par sniegto informāciju, jo savlaicīgi saņemtas ziņas, ir būtisks atbalsts vides inspektoriem vides pārkāpumu atklāšanā.

Aicinām iedzīvotājus arī turpmāk informēt vides inspektorus, zvanot pa vienoto tālruni 26338800 un 29286160.