Jaunumi

Valsts vides dienesta (VVD) Radiācijas drošības centrs (RDC) vērš Latvijas medicīnas darbinieku uzmanību Eiropas mēroga komunikācijas kampaņai, ko organizē Eiropas radiācijas aizsardzības kompetento institūciju brīvprātīga asociācija HERCA (Heads of the European Radiological Protection Competent Authorities – Eiropas radiācijas aizsardzības kompetento institūciju vadītāji).

VVD RDC arī piedalās HERCA darbā. Lai veicinātu Latvijas ārstu izpratni par radioloģiskās izmeklēšanas nozīmi, VVD RDC nodrošinājis HERCA sagatavoto materiālu tulkojumu latviešu valodā.

2019. gada 8. novembrī – Starptautiskajā radioloģijas dienā – 19 valstīs (tai skaitā Latvijā) tika uzsākta Eiropas mēroga komunikācijas kampaņa “Kā iegūt pareizo attēlu manam pacientam” (“Getting the right image for my patient”) (https://www.herca.org/herca_news.asp?newsID=74). Kampaņas mērķis ir pievērst uzmanību atbilstošam radioloģiskās izmeklēšanas pielietojumam medicīnā.

Kampaņas pamatmateriāls ir septiņu jautājumu komplekts ārstiem, kas nosūta pacientus uz radioloģiskās izmeklēšanas procedūrām. Jautājumu mērķis ir pievērst ārstu uzmanību rīkiem, kas tiem pieejami un sniegt zināšanas, kas var palīdzēt vai nu efektīvi izvēlēties atbilstošu radioloģiskās izmeklēšanas procedūru, vai izvēlēties alternatīvu metodi. Jautājumi palīdz arī komunicēt ar pacientu par radioloģisko izmeklēšanu. Galvenie ieguvumi pacientiem - iespēja iegūt atbilstošu diagnozi atbilstošas izmeklēšanas ceļā, iespēja nekavējoties uzsākt atbilstošu ārstēšanu un iespēja izvairīties no nevajadzīgas izmeklēšanas, kas nesniedz labumu pacientam.

Piedāvājam iepazīties ar sagatavotajiem materiāliem: http://www.vvd.gov.lv/strukturvienibas/radiacijas-drosibas-centrs/vadlinijas-operatoriem-darbam-ar-jonizejosa-starojuma-avotiem/

VVD RDC izsaka pateicību Latvijas Radiologu asociācijai par palīdzību materiālu rediģēšanā latviešu valodā.