Jaunumi

No 2020. gada 3. februāra līdz 7. februārim Rīgā Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centrs pulcēs Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (SAEA*) dalībvalstis, lai seminārā diskutētu par jonizējošā starojuma objektu demontāžas un likvidēšanas plānošanu un apzinātu nepieciešamos uzlabojumus eksistējošiem mazu medicīnas, rūpniecisko un pētniecības objektu demontāžas un likvidēšanas plāniem.

Diskusijas norisināsies starptautiskā seminārā “Regional Workshop on Review and Improvement of Existing Decommissioning Plans for Small Facilities”, kas tiek organizēts reģionālā projekta ietvaros. Šī projekta** mērķis ir SAEA dalībvalstu spēju uzlabošana jonizējošā starojuma objektu demontāžas un likvidēšanas plānošanā un īstenošanā.

Drošas demontāžas un likvidēšanas tehnoloģiskie aspekti, kā arī problēmu kopums, kas saistīts ar objektu ekspluatācijas pārtraukšanas sociālajiem un finansiālajiem aspektiem, ir svarīgas diskusiju tēmas reģionālā līmenī.

Pasākumā piedalīsies pārstāvji no Azerbaidžānas, Bulgārijas, Čehijas, Grieķijas, Ungārijas, Lietuvas, Latvijas, Polijas, Rumānijas, Krievijas, Serbijas, Slovēnijas un Uzbekistānas, kas pārstāvēs nacionālos regulatorus, dažādu jomu operatorus un organizācijas.

 

*SAEA – Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes paspārnē izveidota (1957.gadā) saistītā organizācija, kuras darbības galvenais mērķis ir kodolieroču neizplatīšana un kodolenerģijas drošas izmantošanas veicināšana miermīlīgiem mērķiem. Latvija šobrīd ir viena no 171 dalībvalstīm.

** RER9146 projekts veidots, lai atbalstītu Eiropas reģiona valstis objektu demontāžas un likvidēšanas plānošanā, jo īpaši attiecībā uz pētnieciskajiem kodolreaktoriem, rūpniecības, medicīnas un pētniecības objektiem.