Jaunumi

Lai rūpīgi izvērtētu gan saņemtos sabiedrības priekšlikumus un iebildumus, gan uzņēmuma sniegto informāciju par piesārņojuma ierobežošanas pasākumiem, Valsts vides dienesta Zemgales reģionālā vides pārvalde (turpmāk – VVD) līdz 2020. gada 10. augustam pagarinājusi termiņu lēmuma pieņemšanai par SIA “EcoLead” A kategorijas piesārņojošas darbības, kas paredz nolietotu svina akumulatoru pārstrādes rūpnīcas izveidi Jelgavas novada Kalnciemā, atļaujas izsniegšanu vai atteikumu izsniegt atļauju.

Vērtējot iesniegtos sabiedrības iebildumus, VVD secinājis, ka sabiedrībai nav sniegta detalizēta, vienkāršā valodā formulēta informācija par plānoto darbību un tās ietekmi uz vidi un plānotajiem risinājumiem šo ietekmju ierobežošanai, kā arī plānotajiem monitoringa pasākumiem. Par to liecina sabiedriskās apspriešanas ietvaros līdz šim saņemtie vairāk nekā 50 iedzīvotāju iebildumi atļaujas izsniegšanai – priekšlikumi neizsniegt SIA “EcoLead” piesārņojošās darbības atļauju.

Tāpēc VVD aicina SIA “EcoLead” šajā laikā veidot konstruktīvu dialogu ar sabiedrību un īstenot papildus pasākumus sabiedrības informēšanai par paredzēto darbību, t.sk. plašāk skaidrot paredzētās darbības ietekmes un pasākumus, kas tiks veikti šo ietekmju samazināšanai. Tāpat VVD aicinājis uzņēmumu sagatavot pārskatāmu, sabiedrībai saprotamu informāciju, kurā attēloti akumulatoru pārstrādes procesi, vielu izmeši (emisijas) no tiem un izmešu apjomi, rīcības izmešu samazināšanai, kā arī pasākumi gaisa, augsnes, gruntsūdeņu un virszemes ūdeņu kvalitātes uzraudzībai (sniedzot informāciju par monitoringa datu iegūšanas vietām un regularitāti).