Jaunumi

Ceturtdien, Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga un Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes kolēģi iepazīstināja Rīgas Brīvostā strādājošos uzņēmums ar jaunu – elastīgāku VVD pieeju atļauju iesniegumu sagatavošanā piesārņojošām darbībām ostu termināļos – beramkravu un lejamkravu pārkraušanā.

Laikā, kad starptautiskais tirgus ir ļoti mainīgs un sīvā konkurence kravu piesaistē prasa pieņemt ātrus lēmumus, VVD ir izstrādājis jaunu metodiku elastīgāku B kategorijas piesārņojošo darbību atļauju izsniegšanā ostu termināļiem, kas nodarbojas ar lejamkravu un beramkravu pārkraušanu. Jaunās pieejas īstenošanai paredz arī mainīt pieeju B kategorijas piesārņojošo darbību iesniegumu sagatavošanā. Šī metode pamatojas uz līdzīgu produktu apkopošanu vienā produktu grupā pēc būtiskākajiem raksturlielumiem. Ietekme uz vides kvalitāti un atbilstību robežlielumiem un mērķlielumiem tiek vērtēta un emisiju limiti noteikti visai produktu grupai. Savukārt grupas ietvaros iespējama grupā ietilpstošo produktu savstarpēja aizvietošana un pārkraujamo apjomu maiņa, nepārsniedzot vienā grupā ietilpstošo produktu pārkraušanas apjomus.

Kādi būs ieguvumi?

        - Šādas produktu grupēšanas rezultātā operators iegūst daudz būtiskāku rīcības brīvību dažādu produktu pārkraušanai, nekā tad, kad atļaujā limiti noteikti katrai atsevišķai pārkraujamai lejamkravai vai beramkravai.

        - VVD jaunā prakse dod iespēju operatoriem būt elastīgākiem un efektīvāk apstrādāt klientu pieprasījumus, būt efektīvam un komerciāli izdevīgam sadarbības partnerim, kā arī piesaistīt Latvijas ostām jaunus klientus un kravu sortimentu.

        - Retāk nepieciešams pieprasīt izmaiņas piesārņojošo darbību atļaujā, kas ir laikietilpīgs process.

 

VVD ir sagatavojis rekomendācijas atļaujas iesnieguma sagatavošanai piesārņojošajām darbībām beramkravu pārkraušanā, kas rada daļiņu (putekļu) emisijas, kā arī rekomendācijas atļaujas iesnieguma sagatavošanai piesārņojošajām darbībām naftas un tās pārstrādes produktu, kā arī ķīmisko produktu (lejamkravu) pārkraušanai. Rekomendācijas VVD ir nosūtījis uzņēmumiem, kā arī tās pieejamas VVD timekļa vietnē šeit  .