Jaunumi

Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centrs (VVD RDC) seko līdzi gan Latvijas, gan Eiropas radiācijas monitoringa staciju sistēmām, kā arī pastiprināti vērtē pieejamo informāciju. Latvijas radiācijas monitoringa stacijas šobrīd neuzrāda paaugstinātus radiācijas mērījumus.

VVD RDC pieprasīja Baltkrievijas Republikas Ārkārtējo situāciju ministrijas Ārkārtējo situāciju pārvaldīšanas un reaģēšanas centram (Baltkrievijas Republikas atbildīgā iestāde) sniegt papildus informāciju par presē izskanējušo ziņu, ka 2020. gada 9.novembrī Baltkrievijas atomelektrostacijā (AES) tika konstatēta nepieciešamība nomainīt elektrotehniskās mēriekārtas.

Saskaņā ar Baltkrievijas Republikas atbildīgās iestādes 2020. gada 10.novembrī Latvijai sniegto informāciju, veicot Baltkrievijas AES pirmajā energoblokā testus enerģijas ražošanas uzsākšanas posmā, tika konstatēta nepieciešamība nomainīt elektrotehniskās mēriekārtas. Šis posms nodrošina kodolreaktora darbības režīmus dažādos jaudas līmeņos (līdz 50% no maksimālās jaudas), kā arī tiek pārbaudīta energosistēmas darbības stabilitāte. Baltkrievijas puse ir atzīmējusi, ka minētā mēriekārtu nomaiņa neietekmē atomelektrostacijas radiācijas drošību un kodoldrošību.

Papildus informējam, ka Starptautiskās atomenerģijas aģentūras vienotās informācijas apmaiņas sistēmā incidentiem un avārijām (IAEA USIE) nav saņemta informācija par situāciju Baltkrievijas AES.