Jaunumi

Zemkopības ministrijas (ZM) 2020.gada 20.novembra lēmums Nr. 4.1-12e/101 “Par grozījumu Zemkopības ministrijas 2019. gada 30. decembra lēmumā Nr. 4.1-12e/163 "Par mencu piezvejas izmantošanas un plekstu zvejas papildu regulējumu 2020. gadā sakarā ar mencu specializētās zvejas liegumu" nosaka aizliegumu līdz 2020.gada beigām zvejā izmantot zivju tīklus Baltijas jūras Rucavas, Nīcas, Grobiņas un Pāvilostas novadu un Liepājas pilsētas teritorijas piekrastes ūdeņos. Aizliegums atbilstoši publikācijai Latvijas Vēstnesī stāsies spēkā 2020.gada 24.novembrī.

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā Latvijas dienvidu daļas Baltijas jūras piekrastes zvejā ar tīkliem izveidojušos kritisko situāciju, kurā tika nozvejoti būtiski mencu apjomi, un to, ka piekrastes zvejnieki nespēja pielāgot savas zvejas darbības Eiropas Savienībā noteiktajām mencu aizsardzības prasībām, kuras  aizliedz  mencu specializēto zveju, un, lai minēto apstākļu dēļ nenāktos 2020.gada beigās  slēgt pilnīgi visu piekrastes komerczveju.

Valsts vides dienesta operatīvā informācija par mencu nozvejas apjomiem piekrastes zvejā liecina, ka līdz 2020.gada 15.novembrim piekrastes komerczvejā nozvejotas jau 24,344 t mencu no piekrastes zvejai rezervētajām 27 t, turklāt mencu nozvejas rādītāji strauji pieauga tieši periodā no 17.10.2020. līdz 15.11.2020., kad kopumā tika nozvejotas 16,457 t mencu. Līdz ar to piekrastes komerczvejai rezervētais mencu piezvejas apjoms, varētu tikt apgūts jau tuvākajās dienās. 

Savukārt  Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta „BIOR” (Institūts) zinātniskajā atzinumā secināts, ka, balstoties uz Latvijas piekrastes nozveju statistikas datiem par 2014.-2019. gada novembri – decembri, lielākās mencu nozvejas ir bijušas piekrastes daļā no Rucavas līdz Pāvilostas novadam (85 % no kopējās mencas nozvejas), kur 98,8 % mencu tiek nozvejotas ar zivju tīkliem. Minētajā periodā zivju tīklu nozvejās menca ir dominējošā suga un sastāda 62-96,8 % no loma (vidēji 83,1 %). Tādējādi to nevar vērtēt kā mencu piezveju citu sugu zvejā. Ņemot vērā pēdējo gadu tendences, Institūts prognozē, ka bez papildu ierobežojumiem kopējā mencu nozveja 2020. gada pēdējos divos mēnešos šo pašvaldību piekrastē varētu būt vairāk par 10 tonnām, taču tas ir atkarīgs arī no laikapstākļiem un zvejnieku aktivitātes. Izvērtējot šī brīža situāciju piekrastes komerczvejā, Institūts rekomendē, ka nozvejoto mencu apjomu kritisko pieaugumu piekrastes komerczvejā 2020. gada pēdējos mēnešos, kas pārsniedz mencu saprātīgu un ar Eiropas Savienības regulējumu paredzēto saudzējošo piezveju citu sugu zvejā, būtu iespējams ierobežot, apturot piekrastes komerczveju ar zivju tīkliem piekrastes rajonos no Rucavas līdz Pāvilostai.