Jaunumi

Pēc vairāku nedēļu novērošanas un informācijas vākšanas vakar, 25. februāra vakarā, Salacas upē, Salacgrīvas pagastā, Salacgrīvas novadā Valsts vides dienesta (VVD) Valmieras reģionālās vides pārvaldes (RVP) inspektori sadarbībā ar valsts vides inspektoru un Vidzemes zvejnieku biedrības biedru aizturēja nēģu zvejnieku ar nelikumīgi nozvejotiem nēģiem to lieguma laikā (aizliegums zvejot un iegūt nēģus Salacā ir spēkā no 1. februāra līdz 31. jūlijam).

Aizturēšanas laikā vienam  no malu zvejniekiem vakara tumsā izdevās aizbēgt. Otrs pārkāpējs tika aizturēts ar zvejas rīkiem un 1217 nēģiem. Nēģu kopējais svars - vairāk nekā 100 kg.

Ievērojot to, ka šobrīd Salacas upē ir nēģu zvejas liegums, šāds nēģu skaits mērāms nepilnu 50 000 eiro lielos zaudējumos videi. Tā kā nēģi bija dzīvotspējīgi, tika pieņemt lēmums tos atlaist atpakaļ Salacā.

Par nēģu maluzvejniecību ir uzsākts kriminālprocess.

Pa gada pirmajiem diviem mēnešiem VVD Valmieras RVP inspektori un sabiedriskais vides inspektors Salacas upē ir noformējuši divdesmit administratīvo pārkāpumu protokolus par lašu/taimiņu makšķerēšanu gan makšķerniekiem, kuri nodarbojas ar makšķerēšanu bez nepieciešamās atļaujas (licences) un paturējuši lomā lasi/taimiņu, gan tādiem, kas pārkāpj pašvaldību noteiktos saistošos noteikumus Salacas upes posmiem.