Jaunumi

 Valsts vides dienesta (VVD) Jelgavas reģionālās vides pārvaldes (RVP), kas ir VVD kompetenču centrs lauksaimniecības jomā, pārstāvji 17. aprīlī piedalījās biedrības “Zemnieku saeima” organizētajā Lauku dienā Tērvetes novada Tērvetes pagastā saimniecībā “Agrofirma Tērvete” un Jelgavas novada Zaļenieku pagastā saimniecībā “Mežacīruļi”.

Pasākums bija daļa no projekta “GreenAgri”. Tā laikā bija iespēja iepazīties ar dažādām šķidrmēslu izkliedes tehnoloģijām un salīdzināt tās. Kopīgi ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes zinātniekiem tika veikti siltumnīcefekta gāzu emisiju mērījumi pēc mēslu izkliedes. Dalībnieki apskatīja arī vienu no interesantākajām daudznozaru saimniecībām Latvijā - SIA “Mežacīruļi”, kuras īpašnieki dalījās pieredzē gan par kūtsmēslu apstrādi (to pārstrādi biogāzes ražotnē, digestāta uzglabāšanu, separāciju un izmantošanu) piena ražošanas saimniecībā, gan par vides elementa – mitrzemes izveidi un darbību.

Vides inspektoru galvenais ieguvums no piedalīšanās šajā pasākumā – jaunas zināšanas par riskiem un vides aspektiem, kas rodas no šķidrmēslu, tai skaitā, digestāta izkliedes, iestrādes tehnoloģijas izvēles un citiem organiskā mēslojuma apstrādes veidiem. Tās noderēs turpmāk, apsekojot lauksaimniecības uzņēmumus un vērtējot operatoru darbību gan attiecībā uz kūtsmēslu apsaimniekošanu, gan smaku emisijām, gan citiem vidi ietekmējošiem faktoriem.