Jaunumi

(Informācija papildināta 29.maijā)

 

Pēc divu dienu novērošanas, Valsts vides dienesta (VVD) Jelgavas reģionālā vides pārvaldes (RVP) inspektori kopīgi ar Valsts policijas darbiniekiem nedēļas nogalē aizturēja vides piesārņotāju, kas no automašīnas ar indīgām ķīmiskām vielām bija nolaistījis ceļmalas Jelgavas un Bauskas novadā vairāku kilometru garumā.

 VVD Jelgavas RVP maijā saņēma vairākas sūdzības no iedzīvotājiem par nezināma šķidruma nonākšanu vidē. Veicot pārbaudes, VVD inspektori konstatēja, ka nezināmas izcelsmes šķidrums ar ķīmiskām vielām raksturīgu smaku nonācis vidē Rundāles novada Viesturu pagastā, Bauskas novada Mežotnes pagastā, Ozolnieku novada Salgales pagastā, Jelgavas novada Jaunsvirlaukas un Vircavas pagastos un Tērvetes novada Augstkalnes pagastā. Ar to bija nolaistītas autoceļu malas, tai skaitā, vairākās vietās arī autoceļiem pieguļošās teritorijas.

 VVD Jelgavas RVP speciālistu sākotnējā vērtējumā, izlietais šķidrums satur cianīdjonus un tā izcelsme ir Olaines ķīmiskā rūpnīca “Biolars”. Pirmās testēšanas rezultāti uzrāda ļoti augstu ķīmiskā skābekļa patēriņu. Tas pārsniedz normu 350 reizes.

VVD Jelgavas RVP ir uzdevusi SIA “VentEko” veikt izpēti piesārņotajās ceļmalās tajos Jelgavas un Bauskas novada pagastos, kur šomēnes tika nolieta nezināmas izcelsmes ķīmiska viela. Uzņēmumam pēc izpētes jāpiedāvā atbilstošāko risinājumu piesārņojuma likvidēšanai.

SIA “VentEko” šim uzdevumam tika izraudzīts, tāpēc, ka uzņēmumam ir ilgstoša pieredze un materiāli tehniskais nodrošinājums, lai operatīvi reaģētu dažāda veida un mēroga avāriju seku likvidēšanai.

VVD ir nodevis vidē izlietās ķīmiskās vielas analīžu paraugus SIA “Vides audits”. Sākotnējie rezultāti atklāja, ka paņemtajos paraugos ir ļoti augsts ķīmiskā skābekļa patēriņš. Par detalizētākiem rezultātiem, kas būs gatavi mēneša laikā, tiks informētas gan pašvaldības, gan sabiedrība.

Par konstatēto pārkāpumu ir uzsākts kriminālprocess. VVD Jelgavas RVP sadarbībā ar Valsts policiju turpina notikušā apstākļu noskaidrošanu.