Jaunumi

Valsts vides dienests (VVD) vakar, 18.jūlijā plkst. 19:55 saņēma informāciju no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) par to, ka Baldones novadā, Riekstukalna apkārtnē konstatēta 31 muca ar nezināmas izcelsmes vielu. Vides inspektors notikuma vietā kopā ar citu operatīvo dienestu darbiniekiem veica situācijas apzināšanu. Tika konstatēts, ka tiešs apdraudējums videi un iedzīvotājiem nepastāv. Teritorija tika ierobežota, to apsargā Valsts policija.

Šobrīd VVD ir pārņēmis situācijas vadību un kontroli no VUGD. Sākotnējā informācija liecina, ka mucās ir dažādi bīstamie ķīmiskie atkritumi, galvenokārt atstrādātās eļļas. Noskaidrots ēku īpašnieks - Latvijas Universitāte. Augstskolas pārstāvis VVD informēja, ka Latvijas Universitāte nav organizējusi mucu atvešanu un iepriekš nav zināts par ēkā patvaļīgi ievietotajiem bīstamajiem atkritumiem. Augstskola pauž gatavību nekavējoties organizēt atkritumu izvešanu no īpašuma. Plānots, ka jau šīs dienas laikā bīstamie atkritumi tiks izvesti no teritorijas.

VVD organizēs bīstamo vielu paraugu ņemšanu un identificēšanu, lai izvērtētu iespējamo kaitējumu videi un noskaidrotu, kas ir šo bīstamo atkritumu radītājs. Sadarbībā ar Valsts policiju tiek noskaidrotas arī atbildīgās personas par neatbilstošu bīstamo atkritumu glabāšanu.

Šodien, 19.jūlijā plkst. 12:00 tika uzsākta bīstamo vielu paraugu ņemšana un atkritumu izvešana uz atbilstošu glabātuvi. Plānots, ka darbi tuvāko stundu laikā tiks pabeigti.