Jaunumi

2020. gada 5. martā Valsts vides dienesta Vidzemes reģionālās vides pārvaldes (VVD) inspektori saņēma informāciju par Valmieras pilsētā Gaujas upē (pie Dzelzs tilta) gar krastu redzamu naftas produktu piesārņojumu. Apsekojot norādīto vietu un virzoties gar upes krastu, VVD inspektori konstatēja, ka iemesls ir naftas produktu emisija no Valmieras pilsētas lietus kanalizācijas izplūdes vietas.

Lai novērsu tālākās naftas piesārņojuma sekas, VVD nekavējoties sazinājās ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu. Gaujas upē izplūdušais piesārņojums tika lokalizēts, upē izvietojot naftas produktus absorbējošās bonas. Lai noteiktu naftas produktu koncentrāciju notekūdeņos, paņemti ūdens paraugi.

Vienlaikus VVD inspektori informēja pašvaldību un sazinājās ar pašvaldības uzņēmumu SIA “Valmieras ūdens”, lai noskaidrotu teritorijas tvērumu, kas ir saistīta ar konkrēto lietus kanalizācijas izplūdes vietu. Tāpat VVD inspektori apsekoja kokapstrādes uzņēmuma teritoriju, kas atrodas tieši Gaujas upes malā. Uzņēmuma teritorijā netika konstatēti naftas produktu noplūdes vietas.

VVD uzdevis Valmieras pilsētas pašvaldībai īstenot konkrētas rīcības piesārņojuma novēršanai – veikt situācijas monitoringu, lietus savākšanas aku apsekošanu, izsūkšanu un tīrīšanu, kā arī bonu nomaiņu, ja nepieciešams, un piesārņojuma savākšanu.

VVD turpina apzināt visus iespējamos piesārņojuma avotus, tomēr sākotnējā analīze liecina, ka naftas produktu nonākšana Valmieras pilsētas lietus kanalizācijas tīklos saistīta ar ielu infrastruktūru. Par pieļauto vides pārkāpumu tiks ierosināta administratīvā pārkāpuma lietvedība.