Jaunumi

Valsts vides dienests (VVD) sniedz ieguldījumu COVID-19 ierobežošanai – ar Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (SAEA*) atbalstu Latvija saņems divus ātro COVID19 analīžu aprīkojuma komplektus (bez maksas). Katrs komplekts dos iespēju palielināt Latvijas COVID-19 testēšanas kapacitāti par ~200 testiem diennaktī.

Latvija ir saņēmusi pirmo piegādi ar daļu no viena ātro COVID19 analīžu aprīkojuma komplekta. Aprīkojuma ekspluatēšanu tiks uzsākta pēc tam, kad būs notikušas visas piegādes pilnā apmērā.

Analīžu komplektu iegāde tiek veikta no SAEA starpreģionālā projekta INT0098 “Strengthening Capabilities of Member States in Building, Strengthening and Restoring Capacities and Services in Case of Outbreaks, Emergencies and Disasters” donorvalstu iemaksām. Viena komplekta plānotā kopējā vērtība ir ~ 88 000 EUR un tas tiek piegādāts kā bezatlīdzības dāvinājums. Vienlaikus ar Latviju analīžu komplekti vēl tiks piegādāti astoņām Eiropas reģiona nacionālajām references laboratorijām. Projektam finansējums komplektu iegādei veidojas no vairāku valstu papildus iemaksām, tajā skaitā Amerikas Savienoto Valstu, kas ir sniegusi lielāko atbalstu šī projekta īstenošanai. Atbalstu projektam sniegušas arī Japāna, Kanāda, Norvēģija, Vācija, Nīderlande, Krievija, Somija, Austrālija un citas valstis.

Pieteikumu SAEA sniegtajam atbalstam koordinēja Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centrs, kas ir Latvijas nacionālā institūcija tehniskās palīdzības programmas radiācijas drošības jomā finansētu projektu īstenošanā.

VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga atzīmē: “Šī atbalsta saņemšana ir apliecinājums Latvijas institūciju spējai efektīvi sadarboties un koordinēti strādāt, lai piesaistītu starptautisko atbalstu cīņā ar COVID-19. Esam gandarīti, ka izdevies veiksmīgi īstenot Radiācijas drošības centram neierastus uzdevumus un krīzes laikā sniegt atbalstu mediķiem.”

Analīžu komplekti tiks piegādāti SIA “Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca” Laboratorijas dienesta “Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijai” un stacionāram “Gaiļezers”. Plānots, ka pirmais komplekts pilnā apjomā tiks piegādāts līdz jūnija vidum.

 

Latvijai piegādātā pirmā daļa no viena ātro COVID19 analīžu aprīkojuma komplekta

FOTO autors: SIA “Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca"

 

Papildus informācija:

*SAEA – Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes paspārnē izveidota (1957.gadā) saistītā organizācija, kuras darbības galvenais mērķis ir kodolieroču neizplatīšana un kodolenerģijas drošas izmantošanas veicināšana miermīlīgiem mērķiem. Latvija šobrīd ir viena no 171 dalībvalstīm.

SAEA piedāvātajā palīdzībā valstīm COVID19 vīrusa detektēšanai tiek izmantota metode “real time reverse transcrption-polymerase chain reaction (real time RT-PCR)”. Dažādu vīrusu detektēšanai SAEA “real time RT-PCR” metodi pēdējos 20 gadus ir attīstījusi sadarbībā ar Pārtikas un lauksaimniecības organizāciju un Pasaules veselības organizāciju (https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/protocol-v2-1.pdf?sfvrsn=a9ef618c_2).. Tā iepriekš aktīvi izmantota dažādu slimību (t.sk. Ebola, Zika, MERS-Cov, SARS-Cov1) diagnosticēšanai, kā arī dažāda veida dzīvnieku slimību diagnosticēšanai.

Papildus informāciju par Real time RT-PCR metodi iespējams iegūt SAEA vietnē - https://www.iaea.org/newscenter/news/how-is-the-covid-19-virus-detected-using-real-time-rt-pcr