Jaunumi

Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne – Ansberga ceturtdien reģionālās darba vizītes laikā Jelgavā tikās ar Zemgales reģionālās vides pārvaldes vadību  un klātienē apmeklēja SIA „Fortum Latvia” biomasas koģenerācijas staciju Jelgavā, kas ir pirmā lielas jaudas biomasas koģenerācijas stacija Latvijā.

Tā kā šobrīd notiek ietekmes uz vidi novērtējuma process SIA „Fortum Latvia” paredzētai darbībai kurināmā diversifikācijai, līdzsadedzinot arī speciāli šķirotu un sagatavotu no atkritumiem iegūtu kurināmo, VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne – Ansberga vērsa uzņēmuma uzmanību uz to, ka IVN procesā iedzīvotājiem jānodrošina iespējas kvalitatīvi piedalīties diskusijā par paredzēto darbību, tās ietekmēm uz vidi un cilvēku drošību, tehnoloģiskajiem risinājumiem šo ietekmju ierobežošanai, kā arī kontroles pasākumiem, ko operators un atbildīgās institūcijas izmantos, lai visas darbības laikā uzraudzītu vides stāvokli.

VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne – Ansberga aicināja uzņēmumu sabiedriskās apriešanas laikā iedzīvotāju paustos ierosinājumus par monitoringa pasākumiem un to kā šī informācija būs pieejama iedzīvotājiem iekļaut uzņēmuma iesniegumā nepieciešamās piesārņojošās darbības atļaujas saņemšanai.

Savukārt ražotnes apskates laikā, SIA „Fortum Latvia” iepazīstināja ar VVD pārstāvjus ar ražošanas procesu. Jūnija beigās VVD Radiācijas drošības centrs veica pārbaudi uzņēmumā, kuras laikā mērīja radioaktivitāti koksnes šķeldas pelnos. Pārbaudes laikā netika konstatēta paaugstināta radioaktivitāte.