Jaunumi

Naktī uz 12. jūniju Valsts vides dienesta (VVD) inspektori sadarbībā ar pašvaldības policijas pārstāvjiem aizturēja maluzvejniekus Carnikavas novada Dzirnezerā, Ventspils novada Ventas upē un Strenču novada Kalndzirnavu ezerā.

Carnikavas novada Dzirnezerā, kur zveja aizliegta visu gadu, Mazā Dzirnezera līcī aizturēja rūdītu maluzvejnieku, kas vides inspektoriem bija labi zināms jau vairāku gadu garumā, jo jau iepriekš tika sodīts par malu zvejniecību tieši tai pašā vietā. 

Kārtējā reida laikā VVD Lielrīgas reģionaļās vides pārvaldes vides inspektori no krasta tālskatī novēroja, ka viena persona no gumijas laivas ezerā ievieto tīklus. Otra persona atradās mežiņā un novēroja apkārtni. Pamanot vienu no vides inspektoriem, persona krastā informēja personu laivā, kura tai brīdī ievietoja tīklus, par vides inspektoriem krastā. Persona laivā izmeta ūdenī līdz galam neievietoto tīklu un strauji airējās uz pretējo krastu.

Krastā, piedaloties arī Carnikavas novada pašvaldības policijas darbiniekiem, persona ar laivu aizturēta. VVD vides inspektori ar motorlaivu no ezera izņēma tīklus 200m garumā. Tīklos bija paspējušas jau iepīties 23 zivis, no kurām 15 – lieli līņi. Tā kā zivis bija dzīvotspējīgas, tās tika atlaistas atpakaļ Dzirnezerā. VVD vides inspektori pieļauj, ja pārkāpums nebūtu novērsts, no rīta tīklos būtu bijis vairāku desmitu kg liels loms.

Otru maluzvejnieku VVD Ventspils reģionālās vides pārvaldes inspektori sadarbībā ar Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirkņa Kārtības policijas amatpersonām aizturēja Ventspils novada Vārves pagastā. Arī šis maluzvejnieks jau iepriekš bija nonācis VVD vides inspektoru redzeslokā.

Pielietojot attālinātās novērošanas tehnoloģiju, tika rūpīgi izpētīti šī maluzvejnieka paradumi. VVD vides inspektori naktī uz 11. jūniju konstatēja, ka Ventas upē ielikts nelegāls zivju tīkls. Lai pieķertu maluzvejnieku un sodītu viņu par zvejas pārkāpumiem, tika veikta vietas novērošana. Aizturēšanas brīdī izņemts 70 m garš zivju tīkls un loms. Visas dzīvās zivis tika palaistas atpakaļ upē, bet par lomā paturēto 47 cm garo zandartu un 3,7 kg brekšiem tiks veikts zivju resursiem nodarītā zaudējuma aprēķins.

Šajā laikā arī VVD Vidzemes reģionālās vides pārvaldes vides inspektori aizturēja maluzvejnieku Kalndzirnavu ezerā, Strenču novadā. Maluzvejnieks ezerā bija ievietojis 110 m nelikumīgu zivju tīklu un lomā paturējis astoņu līņus. Ņemot vērā, ka zivis bija dzīvotspējīgas, tās tika atlaistas atpakaļ ezerā.

Visiem pārkāpējiem tika noformēts administratīvā pārkāpuma protokols.